Att släppa känslomässig smärta

Vad gör vi med långvarig känslomässig smärta som vi inte orkar hantera? Det kan vara smärta från trauman, känslomässiga påfrestningar, känslor eller minnen som gör ont.

 Det första vi gör är att sluta andas. Vi andas så lite som möjligt för att känna så lite så möjligt. Det andra, som många av oss gör, är att förskjuta eller förtränga känslorna till vår kropp. De lagras där i våra muskler som kroppsminnen som både kostar energi att hålla i schack och kan ge upphov till fysisk smärta och stelhet.

För att motverka detta kan vi lära oss att andas igenom smärtan, så att den kan få utlopp, och att med Body Work och närvarande beröring förlösa kroppsminnet så att återhållen energi släpps loss.

Bär du på smärta som du vill släppa? 

Smärta är vår kropps sätt att tala om för oss att något är fel, att vi är skadade fysiskt, känslomässigt eller mentalt. Smärta tvingar oss att ta det lugnt, reagera på en situation eller hitta en lösning på ett problem. Smärta är helt nödvändigt för vår överlevnad.

Samtidigt hindrar smärta oss. Den begränsar oss. Får oss att dra oss tillbaka, stanna upp och stoppar oss att gå vidare. Smärta har de flesta av oss också svårt att hantera. Vi har inte riktigt lärt oss vad vi ska göra med den, speciellt när de gäller långvarig känslomässig smärta.

Den allra vanligaste strategin för att hantera smärta är att sluta andas.

Att sluta andas innebär att vi stoppar upp kontakten till vår kropp det vill säga att vi känner mindre smärta. Men det stoppar också upp kontakten till våra känslor. Andningen är vår direkta koppling till vår kropp och våra känslor. Så har vi ont och kontrollerar genom att sluta andas så för det konsekvensen att vårt känsloliv minskar, vi känner mindre lust, mindre glädje, mindre ilska och mindre sorg. Det är ett stort pris som många väljer att betala för att orka överleva i sin smärta.

Det andra de flesta gör är att bara försöka stå ut genom att trycka bort den från medvetandet, att bortse ifrån den, att förtränga den och på något sätt glömma den. Det som händer då är att vi trycker ner den i vår kropp. Vår kropp blir vårt känslomässiga skrotupplagg där minnena och känslorna blir slagg och en kompost som aldrig får bli ny näringsrik mull.

Att lagra minnen och känslor i kroppen kostar oss energi och kraft. Det kan resultera både i smärtsam stelhet i musklerna, allmän trötthet, orkeslöshet och i förlängningen olika psykosomatiska sjukdomar.

Det enklaste botmedlet är att lära sig andas igen. Att genom andningsmeditationer och djupandning lära sig andas genom den känslomässiga smärtan för att på så sätt få den att lösa upp sig. En annan möjlig väg är att genom Body Work eller andra helanade behandlingar få hjälp med att bli medveten om var de undantryckta minnena sitter i kroppen och vad de handlar om. Medvetenheten är nödvändig för att skapa möjlighet att släppa fram dem och på så sätt förlösa dem.

Jag vill hjälpa fler bli av med sin smärta. Om du vill bli av med din, skicka din intresseanmälan till mig så kan vi se om jag kan hjälpa dig. Använd formuläret för att kontakta mig. Jag jobbar över hela landet. 

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *